Nieuw op deze website:

Columns

Met enige regelmaat schrijf ik columns en ingezonden brieven. Op deze pagina's een greep uit de columns die ik de afgelopen jaren schreef. Er is één verbindende factor: alle columns spelen zich in Leiden en omgeving af.

Smeekbede
Over mijn onbegrip over het feit dat de vogels om onverklaarbare redenen uit mijn tuin zijn verdwenen. We zetten het zwaarste middel in om het tij te keren: poëzie van Jan Hanlo. Gepubliceerd op 15 augustus 2017.

Miauwen
Over de Wonderlijke Wereld der Dieren in mijn directe omgeving, waarbij een Vlaamse Gaai de hoofdrol speelt. Gepubliceerd op 31 maart 2016.


Bitje
Over mijn geplaagde gebit, het verlies van een voortand en het besluit om toch maar een beschermend bitje aan te schaffen. Gepubliceerd op 19 september 2015.


Superwezen
Over een insect dat bij velen afschuw en ontzetting oproept, vooral bij vrouwen, maar dat bij mij vooral veel bewondering afdwingt. Gepubliceerd op 26 augustus 2015.

Kolibrievlinder
Over nieuwe ontdekkingen in de natuur en een exotische gast in onze tuin, die ik aanvankelijk met een schok aanzag voor een kolibrie. Gepubliceerd op 29 juni 2015.

Herrie
Column over de herrie die er nog altijd is, na ingrijpende maatregelen om geluidshinder van de A4 ter hoogte van Leiden te beperken. Gepubliceerd op 11 mei 2015.

Vuilnismannen
Vergelijking tussen de beruchte stad Napels, waar het vuilnis vaak in grote bergen op straat ligt en de stad Leiden, waar vuilnismannen de straat desnoods met een tandenborstel schoonvegen. Gepubliceerd op 2 maart 2015.

Nest
Over het onooglijke nest van houtduiven in de tulpenboom van de buren, dat desondanks windkracht 10 met gemak doorstaat. Gepubliceerd op 13 januari 2015.


Aalmoezenpotje
Over de gêne die ik voel als ik een bedelaar tegenkom, doordat ik nooit weet wat ik wil: to give or not to give? Gepubliceerd op 25 november 2014.


Rui
Over het plotselinge ontbreken van alle favoriete vogels in mijn tuin, de bijbehorende stilte, mijn ongerustheid en een verlossend woord. Gepubliceerd op 10 september 2014.

Kooyker
Over de wederopstanding van boekhandel Kooyker aan de Leidse Breestraat, na rampzalige overnames door respectievelijk Selexyz en Polare, en een tijdelijke sluiting. Gepubliceerd op 28 augustus 2014.

Leeg
Over de stad Leiden in vakantietijd, heerlijk rustig en heilzaam voor mens en dier. Gepubliceerd op 6 augustus 2014.


Muisstil
Onze aanloopkater Poes is op bijna 20-jarige leeftijd overleden. Zijn klaaglijke 'braaaauuuw, braaaauuw, braaaauuw' is verstomd. Wat rest is stilte. Muisstilte. Gepubliceerd op 17 juni 2014.

Flits
De Leidse Olympus op vrijdag 30 mei was een mooi literair evenement, dat op indrukwekkende wijze werd afgesloten door zangeres Wende Snijders - met flits... Gepubliceerd op 3 juni 2014.

Koolmees
Alsof er in de hele wereld niets interessants meer gebeurt, ben ik bijna geheel gefocust op mijn achtertuin. Maar ja, wie kan zeggen dat er een koolmees zomaar op zijn grote teen kwam zitten? Gepubliceerd op 5 mei 2014.

Tuin
Wie wat wil beleven, moet een kijkje komen nemen in mijn tuin. Lentetaferelen maken me lyrisch en dankbaar en dat wil ik wel met u delen. Gepubliceerd op 4 april 2014.

Merels
Het vroege voorjaar inspireerde me tot het schrijven van een ode aan de merel, een zangvogel met de allure van een goede vriend. Gepubliceerd op 9 maart 2014. 


Trots
Column over de beslissing van burgemeester Lenferink van Leiden om re-integrerende pedofiel Benno L. ondanks woedende protesten van 'buurtbewoners' onderdak te bieden in Leiden. Gepubliceerd op 25 februari 2014.

Chadorphone
Opeens valt het je op: steeds meer moslima hebben een chadorphone. Wat dat is? Dat is een mobiele telefoon op mondhoogte geklemd tussen je chador. Column gepubliceerd op 13 februari 2014.

Bagage
Het Leidse oorlogsmonument met deze titel, en de bekendmaking dat de knikkers van Anne Frank bij haar toenmalige buurmeisje zijn gevonden, inspireerden mij tot deze column. Gepubliceerd op 4 februari 2014.

Vergankelijkheid
Reeks over openbaar kunstbezit in Leiden, deze keer over de vergankelijke kunstwerken 'Broei' van Krijn Giezen en 'Basic Construction' van Izaak Zwartjes. Gepubliceerd op 29 december 2013.

Schreeuw
Over het openbaar kunstbezit van Leiden, met name over het werk 'De Leidse weesjongen Cornelis Joppensz' van Oscar Wenckelbach, dat associaties oproept met De Schreeuw van Edvard Munch. Gepubliceerd op 9 december 2013.

Situatie
Over het openbaar kunstbezit van Leiden, met name over het kunstwerk 'Groot dier in situatie', dat nauwelijks te vinden is. Gepubliceerd op 24 november 2013.


Lepe Loetjes
Ingezonden brief over de hoge boete voor de RABO-bank als straf voor frauduleuze activiteiten, gepubliceerd in de Volkskrant van zaterdag 2 november 2013.


Ontslegt
Over het einde van ramsjboekhandel De Slegte, mijn favoriete boekhandel. Gepubliceerd op 16 oktober 2013.


Ontmoetingen
Over mooie, kleine ontmoetingen met soul mates op het 3-oktoberfeest of op de roltrap van de supermarkt. Gepubliceerd op 30 september 2013.

Fruitvliegjes
Over het fenomeen fruitvliegjes, vrienden die ons bij allerhande dingen helpen. Gepubliceerd op 30 augustus 2013.


Wassenaar
Over de ongereptheid van de badplaats Wassenaars Slag, waar ik al meer dan 50 jaar badgast ben. En over het Cadaqués van Salvador Dali. Gepubliceerd op 12 augustus 2013.

Leven
Over al het zomerse nieuwe leven in planten- en dierenrijk, gespot in mijn  eigen directe omgeving. Maar tegenover elk nieuw leven staat ook leven dat eindigt. Column gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden op 29 juli 2013.

EST
Over het voorzichtige succes van de campagne 'Pak de gele zak' ter voorkoming van straatvervuiling door zeemeeuwen. Column gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden op 24 juni 2013.

Ferrari
Over een nieuwe garage in Leiden die exclusieve sportwagens verkoopt en de mijmeringen die dat oproept. Column gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden op 25 april 2013.

Troonswisseling
Over een vluchtige ontmoeting met koningin Beatrix te paard op het Wassenaarse strand. Column gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden op 08 april 2013.


Liefdepoort
Over enkele verrassingen die je tegenkomt tijdens een wandeling door Leiden. Column gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden op 25 maart 2013.


Voorbij
Over het feit dat alle dingen voorbij gaan, zoals de prachtige rij bomen waar ik op uitkeek vanuit mijn huiskamer. Column gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden, 21 maart 2013.

Het gedonder met vuurwerk
Over vuurwerk en het onheil dat het brengt, met name voor dieren. Een pleitrede voor een verbod op particulier vuurwerk, ten gunste van een mooie centraal geleide vuurwerkshow. Gepubliceerd op Dierenwelzijnsweb op 22 december 2012.

Breestraat 2022
Over het prijzenswaardige initiatief van het Stadslab om de Breestraat, ooit de trotse hoofdstraat van Leiden, tot nieuwe luister te verheffen. Gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden, 21 november 2012.

Afscheid
Over de keuze van muziek voor een afscheids-CD, waarbij ik uitkom bij het indrukwekkende 'The Bed' van de LP 'Berlin' van Lou Reed. Gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden op 29 oktober 2012.

Nepconducteurs
Over onderzoekers op NS-treinen, die zich voordoen als conducteurs en zo mensen makkelijker 'overhalen' om mee te doen aan hun onderzoek. Gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden op 09 oktober 2012.

Helikopter
Over het nieuwe speeltje van de politie Midden-Holland, de helikopter. Geen boef is meer veilig als hij de heli achter zich aan krijgt. Gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden, 17 september 2012.

Fonteinen
Over de inspanningen van de stad Leiden om de stad prettig leefbaar te maken en te houden, bijvoorbeeld door het plaatsen van fonteinen. Gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden, 27 augustus 2012.

Gevelgedicht
Over de dood van de dichters Bontebal, Komrij en Kopland in 2012 en het feit dat er van Gerrit Komrij wel, en van Rutger Kopland geen gevelgedicht prijkt in een Leidse straat. Gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden, 6 augustus 2012.

Gerrit
Over de plotselinge dood van oud Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij, en het gedicht De Schoolverlater dat op een Leidse gevel prijkt. Gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden, 10 juli 2012.

Hond
Over Robin, de hond van mijn oud-buren, en de universele taal van honden. Gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden, 26 juni 2012.

Voetbaljournalistiek
Over het tenenkrommende niveau van de voetbaljournalistiek, en met name de rol van journalist Bert Maalderink. Gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden, 11 juni 2012.

Fuut
Over het voorjaar en de (her)ontdekking van een van de grappigste watervogels die ik ken: de fuut. gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden, 22 mei 2012.

Breestraat
Column over de verloederde Breestraat in Leiden. Gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden, 7 mei 2012

Spieghels
Column over het roemruchte jazzcafé 'De Twee Spieghels' aan de Nieuwstraat in Leiden, Hans & Candy Dulfer en Van Morrison. Gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden, 12 april 2012.


Jagers zijn net fazanten
Column waarin ik mij afvraag waarom de jacht in Nederland nog steeds floreert, terwijl negen van de tien mensen vinden dat hij verboden moet worden. Gepubliceerd op Dierenwelzijnsweb, 30 maart 2012.

Boos
Column over de onuitstaanbare vernielzucht van anonieme vandalen die her en der in de stad fietsen kapot trappen. Gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden, 2 april 2012.

Bomen
Over het naderende voorjaar en de pijnlijke verwijdering in één dag van alle bomen in een mooie Leidse straat. Gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden, 16 maart 2012.

Mercedes
Over Maarten 't Hart en Elco Brinkman, bekende Leidenaren. De een verplaatst zich per fiets, de ander per Mercedes Benz CLS. Gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden, 4 maart 2012.

Dooi
Column over de snel intredende dooi en wat deze doet met onze omgeving. Gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden, 18 februari 2012.


Winter
Column over wat de winter doet met de omgeving en met je gemoedstoestand. Gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden, 6 februari 2012.


Hoofddoek
Column over de gewraakte hoofddoek van koningin Beatrix, die zij droeg bij het staatsbezoek aan Oman, januari 2012. Gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden, 23 januari 2012.

Maddogs
Column over het krankzinnige fenomeen dat iPhones een surrogaat vormen voor 'live' contact tussen jonge, moderne mensen. Gepubliceerd op Macplaats, 10 januari 2012.

Breien
Column over het ontwapenende 'urban knitting', de wereldwijde beweging die ook Leiden aan het veroveren is. Gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden op 9 januari 2012.

Feest
Column over het benefietfeest dat de zzp'ers van Unit-2 op 22 december gaven ten bate van het Glazen Huis/Serious Request en dat maar liefst ruim 2.000 euro opleverde. Gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie op 27 december 2011.

Overal iPhone
Column over het feit dat ik overal tegen (teksten over) iPhones aanloop sinds ik columns over deze dingen schrijf. Gepubliceerd op Macplaats op 7 december 2011.

Kruitschip
Column over de angst van de stad Leiden voor explosieven en over het gestunt met vuurwerk zo aan het eind van het jaar. Gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden, 12 december 2011.

Puur.
Column over de samenwerking tussen industrieel ontwerper Frans Schrofer en het Haagse jenever- en likeurenhuis Van Kleef: puur product en puur ontwerp. Onderdeel presentatie Nederlandse handelsdelegatie in Brazilië, in het kader van 'Ano da Holanda no Brasil', het Nederland-Braziliëjaar, december 2011.

Sinterklaas
Column over de enige ouwe, racistische, pedofiele bisschop die je mist als hij er niet meer is. Column gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden, 28 november 2011.

Evans
Column over de in 1980 overleden jazzpianist Bill Evans. Doordat er steeds nieuwe digitale uitgaven van zijn platen verschijnen, lijkt de man weer bij de levenden te horen. Gepubliceerd op de website van Nieuwe Energie Leiden 14 november 2011.

Dode iPod
Column over de dood van Steve Jobs, over een overleden iPod en een Leven na de Dood c.q. de Milieustraat. Gepubliceerd op MacPlaats op 1 november 2011.

Voor meer columns ga naar de volgende pagina
-- 1 - 2 - 3 - 4 - 5 --

 Jan Dobbe Tekst, Redactie & Presentatie. Bedrijfsjournalistiek, bladcoördinatie, interimredactie, webcontent en digitale nieuwsbrieven, ghostwriting. In vrije opdrachten schrijf ik ook gedichten, columns en liedjes.